Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Може ли комунист да дигитализира избори?

понеделник, 19 януари 2009 г.

Може ли комунист да дигитализира избори
Не е лошо, че лидерът на БКП Александър Паунов предлага да гласуваме като в Индия. Лошото е, че не знае за какво говори

Петьо ЦЕКОВ

Ей така гласуват в Индия...

През последните 15-ина години имаше поне пет много шумни напъни за вкарване на електроника в процеса на гласуване. Имаше времена, в които аха да ни разрешат да гласуваме по интернет, но накрая все нещо се прецакваше.

Онзи ден първият секретар на ЦК на БКП, която и в момента е присъдружна организация на БСП в Коалиция за България - Александър Паунов, предложи да се въведат машини за гласуване.

Щом става дума за въвеждане на техника - с две ръце сме "за", па макар и идеята да идва от марксист-ленинист. Дългата борба с хората и техниката отдавна е показала, че по природа

компютърът е по-малко корумпиран

и с него може да се разбереш.

Но имам известни съмнения, че комунист може да дигитализира изборите.

Като слушам как Паунов описва бъдещата българска машина за гласуване, веднага разбирам, че някой е светнал другаря за индийския опит в това отношение. "Машините за електронно гласуване са елементарни и приличат на касови апарати. Партиите са подредени по номера и срещу всеки номер има бутон за гласуване", казва той. Това е чудесно. От 2003 г. Индия, най-голямата демокрация в света, гласува на избори с електронни машинки без монитор - точно като описаните от Паунов. Машинките са елементарни - панел за гласуване и панел с процесор, свързани с пет метра кабел. С тях спокойно се оправят неграмотни, могат да гласуват по 5 души на минута, могат да работят на батерии, с въвеждането им изчезват недействителните гласове, значително по-евтини са от машините за гласуване, които се използват в САЩ, Швейцария и Бразилия - първата страна в света, която изцяло дигитализира изборите си.

Много неща обаче показват, че

другарят Паунов тотално не е наясно с материята

и заради това идеята му куца.

Първо - Паунов не е наясно за цената. Най-евтината машина за гласуване - индийската, струва около 115 долара. В България има около 12 000 избирателни секции, в които трябва да има машинки. И задължително трябва да има резервни, щото с техниката всичко става. Кой ще финансира това? Бюджетът не е предвидил такъв разход. 2.7 млн. долара ни трябват, ако искаме да минем с индийските избирателни машини.

Второ - Паунов трябва да си изясни, че най-евтините изработки не са приложими в България. Индийската система за гласуване позволява на избирателя да даде глас максимум за 4 по 16 партии - 64 партии. Както правилно отбелязва самият Паунов, на местните избори тук имаше 93 партии и коалиции.

Но Паунов така или иначе не предлага най-евтиното - той иска машинката да пуска и бюлетини... Той иска вотът да бъде дублиран - да гласуваш на машинката, тя да разпечатва бюлетината с гласа ти и накрая да пускаш бюлетината в урната! Защо? Дори и в Индия, нито пък и в Бразилия не се предвижда дублиране на вота - машините за гласуване са с валидиран софтуер, който преди изборите е минал през одобрението на специалисти и партийци.

Четвърто - според Паунов, основно предимство на електронното гласуване ще бъде невъзможността за фалшифициране на вота в секционните комисии.

Това твърдение е доста смело

Всички изследвания в САЩ например показват, че колкото по-проста е техниката на гласуване, толкова по-ниска е вероятността от фалшификации. В САЩ гласуват по пет различни начина и най-сигурният си остава - с бюлетини.

И не на последно място - всичко стана ясно, когато Паунов обяви, че България ще е първата страна в ЕС, която ще гласува с машини. Това, разбира се, въобще не е така. Преди 15 години Холандия въведе такива машини и сега 90% от вота минава през тях. През 2005 г. близо 2 млн. избиратели дадоха гласа си през машина за електронно гласуване на изборите за Бундестаг.

Не масово, но машини за гласуване се употребяват в Швейцария и Норвегия. В САЩ с хартия гласуват само в североизточните щати - Мейн, Ню Хемпшир и Вермонт, май. В щата Ню Йорк гласуват все още с lever machine - механични апарати, които не са се променяли от 116 години. Останалата страна гласува със сканиращи машини, с докосване на екрана или с перфокарти.

С две думи - идеята за преминаване към гласуване с машини е изключително добра. Но тя няма как да се реализира за двата национални избори, които ще правим тази година. За 6 месеца България не може да премине към такова гласуване, дори и това да ви го е обещал лично Владимир Илич Ленин. Навсякъде по света това е процес, който трае няколко години. У нас няма нито пари, нито подготовка за друго, освен за експериментално гласуване в няколко общини, и то с готови продукти, доставени от чужбина.

Всички останали комунистически приказки от рода на - нашите фирми имали достатъчно капацитет да направят бързо машини за гласуване, показват къде е скрита болката на БКП - едни наши фирми да направят едни наши машинки, за които да плати бюджетът. Но тъй като дори и комунистите не искат да прецакат изборите с набързо сглобени машинки, щяло да се гласува и с бюлетинки. За всеки случай...

Абе, дайте да гласуваме и да ни мажат пръстите с мастило. То и такава идея се въртеше в парламента преди години...сега

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP