Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Не може демокрацията да бъде тъпкана с комунистически ботуш

вторник, 20 януари 2009 г.

Организаторите на протестите:

Гражданско неподчинение, ако Миков не подаде оставка до седмица

Не може демокрацията да бъде тъпкана с комунистически ботуш

Организаторите на протестите пред Народното събрание заплашиха в понеделник да призоват за "мирно гражданско неподчинение" в цялата страна и "обща политическа стачка", ако до 27 януари вътрешният министър Михаил Миков не подаде оставка, държавата не предприеме мерки за изпълняване на конкретните им искания и за промяна на изборната система.

"Не може демокрацията и свободата на словото да бъдат тъпкани с комунистически ботуш", заяви Борислав Сандов от Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС).

Оставката на Миков се иска заради "прекомерна и ненужна употреба на физическа сила и помощни средства, довела до побой над невинни граждани и смърт" по време на протеста на 14 януари. Освен това Миков е нарушил закона и заблудил обществото и Столична община с мними заплахи за бомба и за причините за смъртта на eдин от протестиращите, заявиха техните организатори.

"Едва ли има нормален човек в България, който да е доволен от управлението през последните години. Като земеделци ние сме поставени на колене пред министрите Валери Цветанов и Пламен Орешарски и малко му трябваше на министър Миков да ни просне на земята", заяви Албена Симеонова, представител на фермерите.

За оставката на Миков се обяви и дясната опозиция, но тройната коалиция му даде пълна подкрепа.

Шефът на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви в понеделник, че подкрепя Миков "изцяло и безрезервно" и не намира слабости в действията на полицаите и на министъра". Според Найденов исканията на протестиращите са били разнородни, разнопосочни, а някои и взаимно изключващи се. Той каза още, че немалка част от претенциите им вече са удовлетворени или са в процес на разрешаване.

Други искания на протестиращите, обявени в понеделник, са да бъдат намалени праговете за инициирането на местни и национални референдуми и да се въведе пропорционална избирателна система с мажоритарен елемент – преференциална листа. Настоява се още властите да предприемат конкретни действия за изпълнението на конкретните искания по браншове.

Организаторите на протеста обясниха, че този път искат да променят цялостно устройството на държавата, за да не се налага на младите хора непрекъснато да излизат на улиците с различни каузи.

Част от протестиращите се обявиха и за оставката на столичния кмет Бойко Борисов, тъй като не е изпълнил Закона за събранията и митингите с издадената заповед за прекратяване на протеста на 14 януари след информация от МВР за подготвяно взривяване на самоделна бомба.

Декларация с обединените искания на организациите на студентите, природозащитниците, земеделците и майките ще бъде внесена в Народното събрание и правителството.

До институциите ще бъдат изпратени и конкретните им искания по сектори, сред които са ревизия на заменките с гори, достъпно здравеопазване за децата с увреждания, изплащане до края на януари директните плащания за всички земеделски производители за 2008 г., ред в Студентски град и други.

Исканията на протестиращите ще бъдат изложени още веднъж на протеста в сряда, а изпълнението им отчетено на обединен митинг пред Народното събрание на 28 януари.

Организаторите на протеста отхвърлиха идеята да се обединят около президента Георги Първанов, който да инициира референдум за избирателната система, тъй като е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност. Освен това бракониерските изяви на държавния глава не отговарят на разбиранията на природозащитниците.

Протестиращите приветстват депутатите от опозицията, които се присъединиха към тях на втория ден от протеста. Те дойдоха като граждани и затова не виждаме опит за политизация на нашите действия, коментира Борислав Сандов от СРОКСОС.

Организаторите на протеста съобщиха още, че за пет дни сайтът feelfriendly.com, на който може да се протестира он-лайн е бил посетен от повече от 70 000 души.mediapool

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP