Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Ако приказките на Първанов бяха вкарани в електропреносната мрежа, поне няколко крушки щяха да светнат

събота, 17 януари 2009 г.

Голям шлем от празни приказки на един празен президент

Първанов е безценен - газ може да ти намери, от криза може да те извади...

Петьо Цеков

Първанов има купища идеи, но реализацията им куца.

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Чух, че Георги Първанов изнесъл пред депутати, министри, посланици и пернишки гимназисти лекция на тема: "Националната сигурност пред нови предизвикателства". Много се развълнувах. Веднага ми стана ясно, че държавният глава е използвал трибуната, за да обнародва свежите си виждания за България, света и в частност - за националната сигурност.

В интерес на истината, не се изненадах, че Първанов не изчака 22 януари, когато се изпълват две години от втория му мандат, за да съобщи, че се бори като лъв за отварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Не, това не е новина.... Първанов говори за отварянето на спрените блокове от доста време. Точно преди 2 години той дръпна реч в Европейския парламент, в която настоя за нова проверка на сигурността на АЕЦ "Козлодуй", след което III и IV блок да заработят. Точно преди една година, пред Дарик радио същият президент повтори същата теза. Тогава той заяви, че в кампанията за повторното отваряне на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", България трябва да върви по пътя на убеждаването, а не на едностранното силово действие.

Сега Първанов иска референдум за АЕЦ, който да съвпадне с парламентарните и европейските избори т.г. Иска да правим три избора в един ден. На пръв поглед това е крачка напред в празното плямпане на тема АЕЦ. На втори поглед: не е. Първанов използва темата "референдуми" с такъв интензитет, с какъвто използва темата АЕЦ. Миналата година той няколко пъти плашеше, че ще инициира национално допитване за избирателната система, например. Така че от това говорене нищо не произтича - нито по темата АЕЦ, нито за избирателната система. Ако приказките му бяха вкарани в електропреносната мрежа,

поне няколко крушки щяха да светнат

Сега - файда няма.

Последният път, когато се видя, че в думите за пускане на блоковете на АЕЦ има повече популизъм, отколкото реализъм, беше на 6 януари т.г. Първанов тогава пак искаше "Да започне незабавно подготовката за рестартирането на III реактор в АЕЦ "Козлодуй"", но часове след това дори и не обсъди идеята си с премиера. Та кой е глупак, енергетико? Този, който говори всуе, този, който му вярва, или всички останали?

Вчера, както и през последните няколко месеца, държавният глава се изяви и като виден газовик. Посъветва Европейския съюз да си изгради нова енергийна политика. Преди време се радваше като малко дете, че България е отбелязала "голям шлем" в преговорите с Русия - с подписването на споразуменията за АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис". После тръгна по света да търси алтернативен газ. И отбеляза

втори голям шлем от думи,

като обяви, че имаме договорености да докараме газ от Туркменистан и Азербайджан. Дребна подробност е, че тръба за подобно начинание не съществува. Ако имаше, сега нямаше да сме в газова криза.

Първанов отбеляза и трети шлем от празни приказки, като обяви, че имаме договорен внос на втечнен газ с Египет и Катар. Да сте видели едни големи корабчета да плуват тъдява? Няма и да видите, щото терминал, където да ги посрещаме, нямаме. Да не пропусна да отбележа и неосъществената идея на Първанов да внасяме и газ от украинските резерви... И там се оказа, че тръба няма.

Вярно е, че през последните 20 години не се направи нищо, за да се диверсифицират трасетата за газ, но с какво по-точно се гордее Първанов?

С 4 празни договора и един застрелян козел-архар

в Узбекистан?! И много празни приказки от рода на: "Изтокът е тънка работа" и "България - енергийна сила на Балканите".

Няма спор по друга тема, споделена с елита на държавата и пернишките гимназисти в НДК - Първанов и сега, и преди е твърд противник на ДАНС. Преди месеци бе люто ядосан от отстраняването на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков, сега вече толкова е набрал, че е готов да направи "своеобразен център за създаване на стратегия за национална сигурност". Няма да се учудя, ако след време този център почне да внася газ от Иран и да строи тръба от Комотини към Димитровград.

Последните актуални празни приказки на президента бяха за протестите на 14 януари. "Няма съмнение, че някой се е опитал да подмени гражданските протести", рече Първанов. Кой да ги подмени? Защо? Как? Тези въпроси останаха без отговор. Типично по президентски.

И още нещо - вчера Първанов отдели много повече време за енергетиката, отколкото за финансовата криза като аспект на националната сигурност, примерно. Той правилно оцени като заплаха спада на преките чуждестранни инвестиции; намаляването на кредитирането за бизнеса; ограничаване на финансирането от Европейския съюз заради недобро и непрозрачно управление. А какви решения предложи? Да задържим инвеститорите, БНБ да натисне банките да дават кредити, да оползотворим всички еврофондове и да искаме допълнително пари при необходимост... Много мъдро, а? Това не е президент, това е злато. Газ може да ти намери, стратегия да ти напише, от криза може да те извади без дори да се усетиш.сега

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP