Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Жан Виденов: Не съм доволен от Станишев и напуснах БСП

сряда, 14 януари 2009 г.

Огромното мнозинство от членовете на партията не са доволни от днешното управление, аз съм един от тях и затова вече не съм в БСП, заявява бившият премиер

13.01.2009

Бившият министър-председател Жан Виденов, подал оставка в края на 1996 г., обяви в Благоевград, че е разочарован от правителството на Станишев и е напуснал Българската социалистическа партия.

"Правителството на Сергей Станишев реализира политиката на ръководството на БСП след 1997 г. и не може да се оправдава с НДСВ и ДПС. Огромното мнозинство от членовете на партията не са доволни от крайния резултат и аз съм един от тях, затова вече не съм в БСП", обяснил Виденов.

Кризата през 1996-1997 г. бе заложена още по времето на Андрей Луканов. Иван Костов прие наготово от левицата идеята партийни директори да приватизират предприятията, заявил Виденов пред препълнена зала със симпатизанти от местното младежко крило на социалистите "Екип".

Поискали от някогашния злополучен премиер да даде рецепта срещу бъдещи кризи, но той бил категоричен: няма такава.

Гражданското сдружение "Екип" от миналата година правела поредица срещи с видни политици от регионален и национален мащаб.

"Искаме сами да си отговорим защо за 20 години демокрация държавата ни е в това недобро състояние и все сме в условие на някаква криза", казал представител на "Екип", цитиран от благоевградския вестник "Струма".

Членът на БСП Красимир Премянов, който имаше огромно влияние по времето на Виденов, потвърди новината пред БНР. Той не пожела да даде подробности за мотивите на Виденов, а заяви, че бившият премиер си оставал "социалист по душа".

Според Премянов Виденов е закъснял с това решение, което обмислял от много отдавна.

ТЪРСИ ОЩЕ В ГЮВЕЧ ЗА:

Жан Виденов е роден на 22 март 1959 г. в Пловдив. Завършил е местната английска гимназия и "Международни икономически отношения" в МГИМО, Москва.

От 1986 до 1989 г. е бил апаратчик в Димитровския комунистически младежки съюз. Член е на Българската комунистическа партия от 1983, а след нейното преименуване през 1990 г. влиза в ръководството на БСП.

Бил е секретен сътрудник на Държавна сигурност от 1988 до 1990 с агентурно име "Дунав", в качество на "съдържател на явочна квартира.

През 1991 г. е избран за председател на БСП с подкрепата на своя предшественик Александър Лилов. След победата на БСП на парламентарните избори в края на 1994 г. Виденов оглавява нейното правителство.

Според изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от БГНЕС, некомпетентна финансова политика на кабинета довежда страната до тежка икономическа криза.

Привърженици на Виденов винаги са обяснявали фалита на банките по време на социалистическото правителство с тяхното източване по време на кабинета на ДПС, начело с проф. Любен Беров, както и на некомпетентната политика на БНБ.

По време на управлението на Виденов изтича отсрочката за отлагане на погасяването на лихви по външния дълг, сключена от правителството на Филип Димитров. Виденов не успява да договори нова отсрочка и същевременно България е неспособна да продължи плащанията по дълга, което води спад в кредитния рейтинг на страната и до начало на финансова дестабилизация.

През есента и зимата на 1996/1997 страната е в състояние на хиперинфлация. Средната работна заплата е 5-6 щатски долара, което поражда масово недоволство в големите градове.

На 4 ноември 1996 г. 19 членове от ръководството на БСП отправят открито писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател.

На 21 декември 1996, на извънредния 42-и Конгрес на БСП Виденов обявява, че подава оставка като министър-председател на България и като председател на БСП, и за председател на партията е избран Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана на 28 декември 1996 г. на извънредно заседание на 37-то Народно събрание. Опитите на БСП да състави нов кабинет са възпрепятствани от масови граждански протести в София и цялата страна и тогава покойният Николай Добрев на 4 февруари 1997 г. връща мандата на БСП за съставяне на правителство на президента Петър Стоянов.

След отстраняването му от ръководството на БСП Жан Виденов се оттегля от активна политическа дейност. В момента е преподавател в частно висше училище в Пловдив.нетинфо

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP