Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Хиляди участници в митинга бяха докарани със специални лъскави автобуси,дори и от Харманли

понеделник, 19 януари 2009 г.

Закъснял протест за АЕЦ обслужи закъсалия Ковачки

Мирното шествие в центъра на София събра трудовите колективи от всички предприятия на бизнесмена

Галя Горанова, Драгомир Николов, Николай Манченко

Автобусите бяха паркирани на няколко места в центъра на София.

Да се отворят спрените III и IV реактор на АЕЦ "Козлодуй" и замразените мощности на ТЕЦ "Бобов дол". С тези искания от коалиция "Напред", дефилираха вчера по централния столичен бул. "Витоша" до Министерския съвет. Останалите искания съвпаднаха напълно с интересите на основния спонсор на събитието - бизнесменът Христо Ковачки. А те са: да се предоговорят комплексните екологични разрешителни на електроцентралите и да се удължи срокът за изграждане на очистващи инсталации; да се насърчи изграждането на мощности в ТЕЦ-овете и от газ да преминат на местни суровини - въглища, отпадъци, биомаса; да се увеличат квотите за вредни емисии на въглищните централи в Сливен и Перник.

За постигането на тези цели бяха мобилизирани голяма част от работниците и служителите в предприятията на бизнесмена Христо Ковачки, идеолог на политическата формация "Лидер". Те съставляваха около 3/4 от вчерашното протестно шествие.

Още на сборния пункт пред НДК към 10.30 ч. петдесет автобуса изсипаха компактни производствени колективи от няколко предприятия. На очи веднага се набиха почернелите, брадясали лица на миньорите от рудника в Станянци, собственост на Ковачки. Големи подкрепления от хора със същия работодател надойдоха и от Гълъбово. "Експерти като Кънчо Филипов и Христо Ковачки трябва да поемат българската енергетика", категоричен беше Драго Михов от "Брикел". Мобилизация се наблюдаваше и сред служителите на "Атоменергоремонт", предприятието на Ковачки за ремонт и доставки за АЕЦ. Открояваше се целият трудов колектив на птицекланицата в Монтана, дошъл под строй да иска отварянето на ядрените реактори. Шефката на предприятието Вероника Милчева надлежно обясни, че всичките й работници членуват в "Лидер". А една по-окомуш ромка се изстъпи в подкрепа на "преразглеждането за реакторите в ЕС", защото предприятието работело на газ и пострадало много от кризата.

До тях флагче на движение "Напред" развяваше гимназистка от В. Търново, дошла с "тайфа" от още 10-ина младежи да подкрепи татко си, който бил местен активист на коалицията. 40-ина човека от Горна Оряховица също дадоха своя принос за "промяна на енергийната политика".

Автобусите от Перник, Плевен, Димитровград, Козлодуй и Бобов дол допълваха географията на бизнеса на Ковачки. Разнородната тълпа се предвождаше от градския оркестър на Кресна, ангажиран по линия на ВМРО. Следваха го организаторите на мероприятието - лидерите на "Напред" Кънчо Филипов ("Лидер"), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Стефан Личев (ЗНС). В шествието се вляха и около 300 човека от "Гергьовден", воглаве с лидера Петър Стоянович и депутата Любен Дилов-син, който неотдавна се преля в парламентарната група "Напред". Бившият шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков подсили агитката на ЗНС. Впечатли и присъствието на депутатката Елеонора Николова. Лидерката на партията й ЕНП Мария Капон също се отчете с приветствие, което бе изтълкувано като знак за бъдещо разширяване на коалицията "Напред". Двата най-големи синдиката - КНСБ и "Подкрепа", подкрепиха протеста, но се обозначиха само с неколцина свои представители. Голяма изненада предизвика и участието в митинга на червения шаман Димитър Гронев, който се радваше на позитивните послания. Близкият до левицата политолог също помагал на Ковачки за последните местни избори.

Сред апелите за отваряне на реакторите и превръщането на България в енергиен център на Балканите се прокрадваха и по-радикални нотки: "АЕЦ на България, ДПС на Турция". Лозунгите бяха гарнирани с военни маршове от типа "Бдинци, лъвове, титани..." и възрожденски песни от "репертоара" на "Атака".

Речите бяха запазени за площада пред сградата на правителството. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов подчерта, че протестът е изцяло позитивен, за разлика от други, на които се вика само "оставка". Председателят на партия "Лидер" пък се ангажира нейни експерти да изработят проект за съвременна енергийна стратегия на България. Той изчете декларацията с основните искания на протестиращите, която беше връчена лично на премиера, а днес ще я получи и представителството на Еврокомисията в София.

Сергей Станишев, от своя страна, се ангажира правителството да направи безпристрастен анализ и да отчете плюсовете и минусите от повторното отваряне на блокове в АЕЦ "Козлодуй". Той припомни, че още в петък е разпоредил да започне техническа подготовка за отваряне на IV блок, но това било възможно най-рано след 45 дни. Премиерът напомни също, че България вече е представила на Брюксел списък от енергийни проекти за финансиране от ЕС - разширяване на газохранилището край Чирен и свързване на газопреносната ни мрежа с тази на Румъния и Гърция. Станишев са нае да срещне организаторите на протеста с външния министър Ивайло Калфин, който да им обясни дипломатическите и правни последици от рестартирането на спрените ядрени мощности.

ИЗВЪН СТРОЯ

Наред с главното искане - за отваряне на два от реакторите на АЕЦ, хората масово пледираха за по-добър живот. "Очаквам по-добро бъдеще, по-евтин ток след отварянето на реакторите и повече сигурност за работещите", формулира исканията си служителка на БДЖ от Горна Митрополия, уплашена от предстоящите съкращения в сектора. Други настояха за увеличаване на заплатите. Трети се присъединиха направо от улицата, примамени от маршовата музика. Пенсионери негодуваха срещу високите сметки на тока и парното. Някои се затрудняваха да обяснят за какво протестират: "Тука сме дошли за компания", обясни пенсионерът Иван Зашев от Самоков.

Как ще спечели бизнесменът

Христо Николов

Ако България пусне малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" и се наложи заради това да върне парите, с които ЕС ни компенсира спирането, най-големият печеливш от ситуацията ще се окаже енергийният бос Христо Ковачки. От една страна рестартирането на блоковете ще създаде достатъчно работа на притежаваното от него единствено високоспециализирано предприятие за ремонти в атомната енергетика - "Атоменергоремонт". От друга страна работата на 400-мегаватов ядрен блок веднага ще промени ситуацията със замърсяването на въздуха, а това дава шанс националните квоти за вредни емисии да се преразпределят наново. От това косвено печелят термичните централи, особено притежаваната от Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". От официално работещите негови два блока единият трябва да затвори през 2011 г., а другият - през 2014 г., освен ако не бъдат направени значителни подобрения.

От началото на газовата криза третият блок на "Бобов дол" заработи въпреки, че това е грубо нарушение на комплексното разрешително на централата, според което този блок трябва да е изведен от експлоатация още с влизането ни в ЕС. Включването му е станало след взетото принципно решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Георги Първанов. Тогава Първанов съобщи, че е постигнал консенсус с КНСБ да се пристъпи към пускане на ТЕЦ "Бобов дол", където има добри възможности за електропроизводство. Шефът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Айолов каза пред "Сега", че е пуснал блока само временно - до 20 януари, тъй като наредба го задължава веднъж годишно да пуска блокове, които са спрени, но не са изведени от експлоатация. Разликата е, че във втория случай блокът трябва да се демонтира, а това не е направено. МОСВ отказват да съобщят какви мерки ще предприемат, а от ДКЕВР вече няколко дни не отговарят на въпроса защо не са променили лицензията на централата. Според юристи тези две ведомства правят грубо нарушение дори на договора за присъединяване на България към ЕС, тъй като в неговите приложения изрично е изброено коя горивна инсталация на коя дата трябва да затвори.

ЗАСЕЧКА

Със свое решение от 12 януари 2009 г. Административният съд в Пловдив е отменил решението на общинския съвет в Карлово, според което общината трябваше да направи с Христо Ковачки голф игрище и спа център в Баня. Мотивът е, че общинският съвет е преобразувал статута на земите, които щеше да вкара в съвместното дружество, без да има законово право за това, а освен това е избрал инвеститора в бъдещия "Баня голф енд спа резорт", без да е обявил състезателна процедура. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Наред със спретнатите редички на "ЛИДЕР" имаше и хора, дошли самостоятелно да издигнат искания за по-високи доходи и по-евтин ток.

Освен за отваряне на двата блока, протестиращите настояваха и за изцяло нова енергийна стратегия на страната.

Солидното присъствие на полицията и желязната организация изключиха всякакви провокации.

Сред хората имаше и известни лица като депутата Павел Чернев.

Хиляди участници в митинга бяха докарани със специални лъскави автобуси от Стара Загора и Гълъбово, Перник, Харманли, Симеоновград, Кърджали, Велико Търново, Карлово, Враца, Сопот и Бобов дол.

СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ

сега

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP