Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

15 жалби срещу незаконните действия на униформените

вторник, 27 януари 2009 г.

Бити граждани ще съдят МВР заради полицейско насилие
Очаква се министър Михаил Миков да позволи разпознаване на униформените, размахвали палки на 14 януари

Борис Митов

Граждани се организират и ще търсят съд за полицейското насилие на 14 януари, след като втора седмица вече МВР и прокуратурата не правят нищо и повтарят само, че няма нито едно писмено оплакване при тях.

Част от пострадалите в полицейските арести след масовите безредици около парламента подготвят първите 15 жалби срещу незаконните действия на униформените. Това обяви пред "Сега" адвокат Иван Груйкин, който възнамерява да сезира главния прокурор Борис Велчев. "Има достатъчно видеокадри, на които се виждат стотици съставомерни деяния на полицаите. Надявам се прокуратурата да реагира адекватно, каквото е нейното задължение", заяви юристът.

Вътрешният министър Михаил Миков призова в събота пред Дарик радио хората да подават жалби срещу конкретни служители, защото "този, който обвинява, трябва да скрепи обвинението си с някакви доказателства". Не стана ясно как точно очаква хората да посочат имената на посегналите им полицаи, при положение че те нито се легитимираха, нито носеха служебни значки.

В жалбите са описани разкази на много от задържаните в столичните 1-во, 3-то, 4-то и 5-о РПУ, включително и на очевидци на смъртта на 60-годишния Методи Маринов, научи "Сега". Според МВР той издъхнал от инфаркт, след като отказал лекарска помощ. Очевидци от препълнения арест същата вечер обаче твърдят, че той неведнъж е молил да го прегледат. Дъщерите на мъжа обявиха вчера, че има следи от насилие по тялото му и се заканиха да стигнат и до Страсбург, за да бъдат наказани побойниците.

Много от задържаните след събитията от 14 януари се оплакаха и от униформени, които безпричинно са влизали в килиите, за да ги бият. Пострадалите твърдяха пред медиите, че побоищата са започнали още в патрулките. Някои от тях дори били арестувани, без да са участвали в протеста. Тъй като сблъсъците между униформени и протестиращи стигнаха чак до Борисовата градина, по пътя от парламента дотам удари с палки отнесоха и случайни студенти. В интернет дори бяха качени видеозаписи, на които се виждаха тежко екипирани полицаи, които заплашват и ругаят хората. "Като почнат да ти говорят, удряй ги през краката и да падат, бе!", крещеше служител от службата за полицейска охрана близо до Орлов мост, без да се притеснява от оператор на БГНЕС, който го снима от два метра.

Оценката на вътрешния министър за събитията бе, че е приложена "дозирана" сила за респект на протестиращите.

В жалбите ще бъдат посочени и случаите, при които на задържаните е отказвано правото на телефонен разговор или на среща с адвокат. За това алармираха родители, както и някои задържани, освободени на следващия ден. По думите им полицаите ги убеждавали да се откажат от адвокат, за да излязат от ареста по-бързо.

"Целта ни е да съберем максимално конкретни данни за случилото се в арестите и да бъдат индивидуализирани служителите, които са били най-активни при издевателствата", обясни още Иван Груйкин. Той добави, че се надява на съдействие от ръководството на МВР, за да бъдат извършени и разпознавания на някои от полицаите.

Ще бъде подготвен и колективен иск за неимуществени вреди срещу МВР от името на всички протестиращи, които са се почувствали стресирани или унизени от действията на униформените на 14 януари.

По данни на полицията тогава бяха задържани около 190 "нарушители", като на едва 71 от отведените с белезници в РПУ-тата бяха съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство. Над 1/3 от тях обаче бяха признати за невинни от Софийския районен съд. 39 платиха между 30 и 200 лв., а само един бе задържан за 5 денонощия в ареста.

По думите на Миков до момента няма нито една подадена жалба или образувана вътрешна проверка за полицейско насилие. От Софийската районна прокуратура (СРП) обявиха пред "Сега", че също нямат подобни сигнали. "Не можем да се самосезираме по видеоматериали, защото няма как да се разбере дали битият не се е съпротивлявал или не е провокирал органите на реда", уточни говорителят и зам.-шеф на СРП Руси Алексиев. В Градската прокуратура получили само един сигнал от депутата Яне Янев, който бил препратен в СРП.

"Ако Миков бе министър на място, щеше да инициира проверки при най-малкото съмнение за незаконна употреба на сила от страна на полицаите. Вместо това той стои встрани като независим съдебен орган, какъвто не е, и чака категорични доказателства от гражданите", коментира още Груйкин. От пресцентъра на МВР обясниха, че не могат да правят вътрешна проверка срещу свои служители, при положение че няма конкретен сигнал. На сайта на силовото ведомство още стои ироничното заглавие "Полицейско насилие", под което има 37 снимки на провокатори, които замерят с каквото могат кордона пред парламента.сега


Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP