Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Съдебната система в България не работи

вторник, 20 януари 2009 г.

Еврокомисар Жак Баро:

Съдебната система в България не работи

Моля ви, дайте ми аргументи да съм ваш защитник

Българската съдебна система произвежда много малко действителни резултати, заяви във вторник зам.-председателят на Европейската комисия по правосъдие и сигурност Жак Баро. По време на конференция "България в ЕС: две години по-късно и пътят напред", Баро отчете, че у нас малко дела отиват до своя край, постоянно се отлагат съдебни процеси, няма степенуване на престъпленията, което пречи да се установят приоритетите.

Въпреки някои конкретни реформи, според него, такива са нужни в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, който е остарял.

"Трябва да се произнасят твърди присъди срещу престъпниците. Да се осъждат както корумпиращите, така и корумпираните. Трябват видими и осезаеми промени", посочи Баро.

По думите му е необходимо да има пълна независимост и отговорност на съдебната система, прозрачност и ефективност на следствието и съда.

Той отбеляза, че отправя своите критики като приятел на България, но помоли и България да му помогне с аргументи, които да му позволяват да е неин защитник

Еврокомисарят каза още, че има хора, които искат да заложат на България, заради отличната й геостратегическа позиция, но се колебаят заради проблеми, свързани с корупцията и организираната престъпност.

В ЕК пристигат много жалби на български граждани, фирми и предприятия, които се отнасят за корупция или за изкривено правораздаване, информира той.

Баро припомни, че в доклада на "Прозрачност без граници" за 2008 г. България е на 72-ро място, докато европейски страни като Дания и Финландия заемат челните позиции.

"Организираната престъпност ще пречи на България, докато не бъде изкоренена. Растежът е немислим, ако не бъде овладяна. Има нужда от политическата воля на управляващите, на гражданите и икономическите среди. Всеки един гражданин на това общество трябва да заклеймява престъпността. Смятам, че този резултат е постижим за България, ако всички българи го искат", посочи Баро.

По думите му, постигайки резултати в борбата с престъпността и корупцията, България ще изпрати силен сигнал на своите европейски партньори.mediapool

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP