Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Властта върши отвличанията

сряда, 22 април 2009 г.

Григор Лилов: Бащата на Ирена Кръстева беше заместник шеф на управлението на ДС!

Дата: 21-04-2009 09:30

Читатели : 2469

Ангел Бончев се върна с отрязани пръсти. Това е знакът на руската мафия за тези, които крадат! Киро Киров е бил кадър на Интерпред, а там всички бяха дори не агенти, а кадрови офицери на ДС. Киров е финансирал БСП, а когато генералът тръгна да се преквалифицира в кмет - и Бойко Борисов.

Григор Лилов е роден през 1955 г. в София. Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, а после и “Икономика и организация на труда” в УНСС. Дълги години именно журналистиката е била негово хоби и призвание. Работил е като журналист в БНТ, както и в почти всички централни вестници. Освен това Григор Лилов е и автор на книгите “Най-богатите българи”, “Тайните на Големите играчи”. В момента е журналист на свободна практика, работи също и като финансов и икономически анализатор. Щастливо женен е с едно дете. Разговорите по горещи теми от деня с Григор Лилов винаги са предизвиквали огромен обществен интерес, това е и причината, поради която разговарям отново с топ журналиста. Този път той ми сподели кои са всички неказани или добре прикрити истини, и факти около една от напоследък най-стресиращите теми у нас -отвличанията. Разбрах и още парещи истини за родната действителност...

- С теб много пъти сме си говорили за милионите, богатите българи, босовете на подземния свят и всички държавни далавери, които ръководят днешното общество. Напоследък отвличането за откуп стана често срещано явление у нас. Откога датират подобни насилствени методи в България?

- Може би ще те учудя, но ще ти кажа, че първите отвличания в света - в началото на миналия век, са дело на българи. Говоря за ВМРО, в чиято тактика похищенията са били обичайни, а най-шумното отвличане е на евангелистката мисионерка Елън Стоун. Тя е била освободена срещу 66 000 долара откуп - огромна сума за онова време. Отвличания е имало и по социалистическо време - последното е през 1984 г., когато е похитен Радостин - син на футболната легенда Христо Бонев. При демокрацията обаче, похищенията на хора се превърнаха в ежедневие. Например статистиката на МВР, макар и непълна, сочи между 14 и 20 случая годишно след 2000 г. Прави впечатление обаче, че за последните две години са отбелязани общо само седем отвличания, въпреки параноята сред обществото и практически нулевата разкриваемост на престъпленията.

- Остана нещо недоизяснено в последните похищения -например онова на Ангел Бончев. Прозвуча хем като драма, хем като фарс, хем като цинизъм - от едната страна?! И отрязан пръст, от другата - жест на благотворителност. Как да си обясним това?

- Повечето хора, които са отвличани, всъщност са подставени лица. Както се казва, назначени са на щат милионер. Едни от тях или са разорили бизнеса и трябва да компенсират щетите, други пък са бръкнали в меда повече, отколкото е разрешено, а трети са си изиграли ролята и става излишно да продължава да им се плаща. Затова се получават някакви странни ситуации! Типичен пример е случаят с Ангел Бончев, за когото си говорихме в предварителния ни разговор. Какво се случи? Изведнъж те отмъкват, после отмъкват жена ти, после всички се завръщат и се оказва, че всичко, което си притежавал и управлявал - целият ти имидж на мултимилионер и собственик на десетки фирми и голям бизнес, се е изпарил като дим. От бос си превърнал в почти никой! Ако отвличанията са толкова изгодно платен "бизнес", у мен възниква въпросът защо са похитени десетки предприемачи или членове на семействата им и нито един политик, или който и да е член от техните фамилии? Да не би депутатите или министрите да са по-бедни от милионерите у нас - най-често са по-богати. И от един Стефко Колев на "Руен", и от един Ангел Бончев от "Литекс", и от един Киро Киров. Факт е, че синът на бившия транспортен министър Вилхелм Краус беше задигнат, но по времето, когато с баща си въртеше бизнеса и маршрутките в столицата, а не в годините, когато родителят му ръководеше цяло ведомство. Престъпниците не са глупави - те знаят, че държавата има мощ да ги размаже и затова не посягат към държавните мъже и жени - поне, докато са на власт. Е, как една и съща държава хем защищава успешно политическия елит, хем не може да защити елитното ни бизнесменство. Единственото обяснение е в институцията на подставените лица.

- Твърдиш, че властта върши отвличанията!...

- Убеден съм. Колко хора знаят, че онази лудата - Даниела Терзийска, дето уби синчето си, всъщност се оказа жертва на същото престъпление. Под ноктите на детето откриха люспи от стъкло на баварец. Черният баварец, за който тя говореше, се намери в уличките край "Пирогов" - естествено краден и с фалшиви номера. Обувалката в дома й, от която е взета връвта, за да удуши рожбата си Пепи, се оказа без дупка за окачване! И понеже сме в България, това веществено доказателство светкавично се загуби. Според мен са укрити заподозрените, познати и на бащата - син на висша червена номенклатура и съдружничка на висша синя номенклатура. Затова аз смятам, че отвличанията са дело на държавата и вървят по партийна линия. Ако погледнем хронологията, ще видим, че подобни неща зачестяват точно преди или около избори, както сега ни предстоят парламентарните. Това си е един инструмент за смъкване на пари от по-богатите българи. Те трябва да си платят на политическата класа в България, за да може тя да си направи пропагандата. А за нас ни лансират някакви банди. Такава преди беше бандата на Шаки, която отвлече генералния директор на „Руен” Стефан Колев. Властта се посмени и членовете на бандата се оказаха арестувани - дори в един от тях намериха часовника на бизнесмена. Но за да не пропеят евентуално кой стои зад тях, ги пуснаха от затвора, които е връх на наглостта. И естествено, мафиотите изпозагинаха в престрелки по Княжево и с участието на полицията. Между впрочем интересна е фигурата на координатора там - не е прочулият се навремето Шаки, а лицето Борис Арсов - син на бившия градинар на Тодор Живков. И той беше отстрелян, за да не стане някой властови сакатлък. Сега пък от поредната набедена банда на Джиджи уж случайно загина Пламен Куцаров - също човек, спряган като топла връзка към висшите етажи на МВР.

- Какво повече можеш да ми кажеш по случая „Ангел Бончев”? Мнозина предричаха, че той ще бъде убит, а се върна с два отрязани пръста...

- В криминалистиката се знае, че различните мафии си имат знаци. Ангел Бончев се върна с отрязани пръсти. Това е знакът на руската мафия за тези, които крадат! Този случай остави привкус на нещо бутафорно. Аз не мисля, че МВР се провали с двете отвличания. Струва ми се, че такава им беше задачата - публично да демонстрират неуязвимостта на похитителите и неизбежността на похищенията. Тоест да уплашат всеки, който има пари и не желае да ги даде. Или пък да предаде, ако е подставено лице на щат "милионер".

- Кой стои зад похищенията?

- Не може да има низ от отвличания в една държава и тя да не стои зад тях! Веднага давам за пример Италия, в която имаше жестока мафия, стигаща дори до приятелски връзки с премиерите. Един от тях дори си беше заръчал убийството на свой опонент. Стигна се до там, че семейството на сегашната госпожа Саркози - Карла Бруни, се изнесе да живее в Париж. Когато операцията "чисти ръце" разчисти политическия бардак, спряха и отвличанията. Ето, откупа за Киро Киров е 2 милиона - обичайния световен процент за подобни престъпления като част от оборота. Но щом бандитите знаят толкова добре фирмените финанси, те не могат да не знаят, че холдингът практически е полуфалирал и няма пари. Защо тогава го отвличат?! Мирише на предупреждения към колегите му - едри бизнесмени да се бръкнат за пари, мирише и на политика. Киро Киров е бил кадър на Интерпред, а там всички бяха дори не агенти, а кадрови офицери на ДС. Финансирал е БСП, а когато генералът тръгна да се преквалифицира в кмет - и Бойко Борисов. Отвлякоха го в разгара на културната дискусия между сегашния ни премиер и вероятния бъдещ министър-председател. Много са отговорите на въпроса какъв е интересът.

- Значи ти подозираш директната намеса на най-висшите етажи на властта в този род престъпления?

- Факт е, че българската държава също стои открито зад този вид престъпления. Най-малкото това е в лицето на законодателната и съдебна власт. Парадоксът е, че ако те хванат и осъдят за отвличане в България, в случай че сключиш споразумение с прокуратурата, можеш да се отървеш дори с по-малко от три години затвор, което е нелепо. За похищение на две лица, непълнолетни и бременни наказанието може да е и 5 години! И това не са някакви норми от време оно, а сегашните промени в наказателния кодекс, гласувани от депутатите. Единственият смисъл на тази козметика е да има още един инструмент срещу институцията на самозабравили се подставени лица. Защото ако преди ги убиха, дори и най-едрите като Емил Кюлев и Илия Павлов, сега, понеже сме членки на Евросъюза, методите са по-рафинирани - отвличат се. Киро Киров не е "по-малък" от онези мъртви бизнесмени - годишният оборот на холдинга му е 200 млн. лева, което значи, че евентуалната му пазарна цена е към 2 милиарда! Навсякъде по света това престъпление се разглежда по равностоен начин на убийството. В половината американски щати осъдените за отвличане ги качват на електрическия стол или им бият смъртоносната инжекция, а в почти всички европейски страни наказанието е най-малко 20 години затвор, без право на предсрочно освобождаване. Затова родните олигарси, които са си най-обикновени подставени лица, но сложени на по-висок щат - "милиардери", се страхуват. Защото единствената заплаха за един олигарх може да бъде държавата и никой друг - някаква банда от някакви квартални, пък дори и национални самодейци. Затова всички си изнесоха гаджетата, семействата и децата по чужбина - от Васил Божков през Николай Гигов до Красимир Гергов. И ще видиш, как като отминат изборите, патакламата и притесненията им ще отшумят.

- Задължително условие ли е да имаш пари, за да бъдеш отвлечен?

- Ако престъплението е криминално - да! Но България е единствената страна, в която това не важи. По света отвличанията са два типа - за пари и заради политика. У нас има и трети тип - заради набиране на "кадри", които да пълнят джобовете на организираната престъпност. Всъщност сбърках - подобна е ситуацията и в Колумбия, където практически управляват наркокартелите. Ето, ние си говорим за Бончев, за Киров, за този или онзи олигарх, но не и за обикновените хора, които също стават жертва на такова престъпление. За тяхното дередже говорят справките на “Интерпол” - според него над 5000 българки са задигнати насилствено от родината ни и работят по вертепите на Западна Европа и далечна Азия. Кой знае защо, родното правораздаване не брои тези случаи като отвличания. Човек би си помислил, че този “бизнес” тихомълком е почти легализиран! За съдбата на тези жени никой не си мърда пръстта. Не трябва ли да броим като отвлечени и бебетата от родилните кувьози и кошарките в Аг болниците, какъвто скандал избухна наскоро?

- Кажи ми как би коментирал фактът, че някои застрахователни компании правят статистически анализи вече предлагат, макар и негласно, застраховки срещу отвличане?

- Ако съм богат човек не бих се застраховал, защото българските застрахователни компании са известни с това, че трудно плащат застрахователното обезщетение и ако могат да не я платят, ще направят и невъзможното за това.

- Тогава колко доходоносно престъпление е отвличането?

- В България има много по-доходоносни бизнеси. Един наркотик, които се изнася в Европа или едни амфетамини са къде, къде по-скъпи и носят къде, къде повече пари. При похищенията говорим за милиони, а в другите престъпления - за милиарди. Но странно защо, точно престъпните и полупрестъпни среди са с имунитет срещу отвличания, а такъв имунитет може да осигури само държавата. От време на време са разшумява - ту за сина на Венци Стефанов - май покрит от баща си в чужбина, ту за Ники Пилето, ту за някой друг. И ако наистина тези отвличания са съществуващи, то защо босовете на контрабандата, на сивия бизнес, на престъпността не раздадат своето си правосъдие. Нелогично звучи - освен ако срещу тях не стои самата власт и инструмента й - държавата.

- Колко подобни престъпления са разкрити до момента у нас?

- Има, но много на дребно - джамийски отвличания. Някой решил да отвлече някого заради дълг от 1000 лв., което си е типична ПР акция на МВР. Големите отвличания естествено остават загадка.

- А кои са основните групировки, които се занимават с отвличания?

- Престъпността в България е изцяло продукт на политическия елит. Всички големи убити босове, започвайки от Доктора и минавайки през Косьо Самоковеца и стигайки до Поли Пантев, бяха сътрудници на нашите служби. А тези служби се оказаха перфектни координатори на родната престъпност. Преди да тръгне за Аруба, където го убиха, Поли Пантев беше в кабинета на вътрешния министър. Това е отразено в дневниците на МВР! Преди да хукне за Амстердам, Косьо Самоковеца също беше в този кабинет. Карамански навремето също ходи на такава среща с вътрешния министър. Братя Галеви се срещнаха с поредния вътрешен министър. Да продължаваме ли да се учудваме, че някакви си престъпни босове ходят по срещи с вътрешния министър, а в джобовете им лежат карти на сътрудници на секретните служби?! Всяко правителство се "отбелязва" с такъв случай.

- Така ли работи мафията у нас?

- Всякак! То и корупцията е дело на мафията - всъщност тя е основния й бизнес - далеч по-значим от престъпността.

- А защо според теб правителството направи толкова „скъпи подаръци” на новия медиен шеф Ирена Кръстева?

- Този жест с трите сгради в София и публично-частното партньорство за строителство на сграда на НАП не е жест само към Ахмед Доган, както се смята. Аз лично не мога да вярвам на такава държава, която прави подарък за стотици милиони на най-високо равнище - Министерски съвет! А знаеш ли коя всъщност е Ирена Кръстева? Въобще не е паднала, така да се каже, от небето. Бащата на Ирена Кръстева е полк. Ангел Кръстев, който е бивш заместник шеф на управлението на Държавна сигурност във Враца. Назначен е след опита за преврат на Горуня, което говори за голямо доверие. И всъщност в онези години е отговарял и за ДС делата във Видниско, Михайловградско и Плевенско, понеже Враца е била определена за регионален център. Още по-любопитно е чий е началникът на заместника - полк. Ангел Кръстев. Също полковник - Мургин! Съвпадението във фамилиите на полк. Мургин и г-жа Мургина изобщо не е случайно. Затова дъщерята Кръстева, макар и при отстранената, но защищавана от финансовия министър Мургина, си получи далаверката. Не трябва да се учудваме, че част от проверките на НАПА не засегнаха голяма част от олигарсите у нас. Не бива да ни учудва и това, че г-жа Мургина 4 месеца мота парламента и да благоволи да даде отговор за имотите на Ахмед Доган. Самият Доган е продукт на ДС! Ние наистина знаем много малко за онова, което става зад кулисите. За мен например на този фон изобщо не е учудващо убийството на Ахмед Емин - да, убийството, а не самоубийството! Виж например какви арабски пари влизат у нас, за да поотложат икономическата и финансова катастрофа поне докато минат изборите. Всеки ден на валутния пазар се купуват и продават по около милиард евра - човек би казал, че сме направо Лондонското Сити. Заради тези пари си отиде и проф. Стойчо Радонов - патоанатома на сестрите Белнейски. Той щеше да знае какво се е случило с Ахмед Емин и го "самообесиха" набързо точно в деня на смъртта на помощника на Доган. За мен смъртта му е убийство - наказание и заради разкритията около случая с двете деца, и заради страха от нови скандални разкрития покрай мистерията в редиците на ДПС.

Анелия Попова

www.selavi.biz

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP