Harmanli Town News

Надписът на Паметника на жертвите от Унгарската революция през 1956 г.:"Комунистическата система се провали във всяко отношение. Но би било твърде неразумно, ако повярваме, че сме се отървали от комунистите. Който не познава Сибир, не познава Съветския съюз"!

Дим Дуков,кандидат-депутат от ГЕРБ

понеделник, 25 май 2009 г.

Дим Дуков:
Влизам в политиката като ново лице с нов морал

Мария Филева,интернет сайт "Всеки ден"

Г-н Дуков, ще се кандидатирате ли за депутат в следващото 41-во Народно събрание?

Честно да ви кажа, да, стига колегите да ми гласуват доверие и ако съм включен в листите, абсолютно. ГЕРБ е първата политическа сила, в която аз членувам – по простата причина, че съм сигурен, че това е една нова идея за нова политика, за ново бъдеще на България.

А в каква посока ще бъдат насочени вашите усилия, когато станете депутат?

Освен че ще бъда лоялен към партията си и ще подкрепям всички нейни решения, аз имам и мои лични приоритети и собствена визия за нещата, в които смятам, че мога да работя. Едно от тях е областта на туризма и по-скоро изграждане на законодателство за стимулиране на културно-историческия туризъм, който никак не е развит, а аз считам, че той може да бъде сериозно перо в българската икономика. Имаме изключително много данни, защото имаме сериозни културно-исторически паметници. Знаете как е по света, в Македония, Гърция също – заради два камъка един върху друг правят чудеса от храброст и докарват хора от цял свят. Защо и ние да не го правим, при положение, че даже имаме по-големи дадености?

Г-н Дуков, не се ли опасявате, че може да се разочаровате? Ваши колеги твърдят, че политиката е мръсна работа.

Да ви кажа честно, през последните 20 години многократно съм бил канен да се включа в политическата надпревара и не съм се съгласявал по тази причина. Но тъй като 20 години нищо не се случва в тази страна и хората, които влизат в политиката, го правят обикновено, за да имат собствени облаги, считам, че вече е дошло времето и едни нови лица с нов политически морал да влязат там. Имам собствен бизнес, който е много успешен и по никакъв начин не бих влязъл в политиката, за да се облагодетелствам лично. По-скоро бих влязъл, за да променя някакви неща.

Да, има шанс в някой момент да се разочаровам, но да ви кажа честно, тъй като аз изключително много вярвам на Бойко Борисов и в неговите идеи, и затова мисля, че ГЕРБ ще бъде тази политическа сила, която няма да разочарова избирателите си. Да, има шанс човек да се разочарова, но не бих бил толкова краен – аз считам, че в политиката има място за хора, които до този момент не са се занимавали с такава дейност. Имам какво да дам и не искам просто да си запълня CV-то, че съм бил депутат един мандат. Напротив – мога да направя нещо за своя народ и за своята държава.

Кои други звезди от спорта и изкуството подкрепят ГЕРБ и са готови да се включат в изборната надпревара?

Окончателният вариант на листите ще бъде известен, след като минат европейските избори и затова не ми се иска да коментирам кой ще бъде включен в тях. В края на краищата и нашият лидер заяви, че нещата са изключително зависими от това кой какво ще направи за своята партия на евроизборите. Аз съм изключително деен в интернет-пространството и ако влезете например във “Фейсбук”, може да видите моите каузи. Всеки има възможност да помогне за повишаване на избирателната активност. Това е изключително важно. Българинът за голямо съжаление не може да осъзнае колко важни са евроизборите и всъщност колко важна е политиката на Европейския парламент за нашата държава.

Вие откога членувате в ГЕРБ?

Аз съм от учредителите на ГЕРБ, т.е. от самото начало.

Дали очаквате атаки заради сексуалната ви ориентация?

Да, ще има някакви атаки, но аз никога не съм криел своята сексуална ориентация и в края на краищата не считам, че това е най-важното. Аз не правя нещо, с което да скандализирам хората. Реално това го правят жълтите вестници. Аз не демонстрирам нещо, което да е неморално. Плюс това доста ясно съм заявил кой е моят партньор, с кого живея, но всъщност не правя нещо, което да интересува хората, защото не го правя на места, които са публични или да скандализирам хората. Така че възможно е да има атаки, но по-скоро биха били към хората, които са т.нар. скрити хомосексуалисти. Това са хора, които могат да бъдат изнудвани след това. Аз много точно и ясно съм заявил какъв съм и какво съм и не се срамувам от това.

Е, да, разшумя се и около Лъчезар Иванов, и около Цветан Цветанов в последните седмици…

Вижте, така или иначе очаква ни може би най-тежката предизборна кампания – изключително компроматна. Ние всички сме се мобилизирали. Но не е хубаво да си вадим компромати, защото всеки има някакви компромати срещу другите. В общи линии идеята на ГЕРБ и ръководството й е да се води положителна политическа кампания и съм сигурен, че ГЕРБ ще се разграничи от ваденето на компромати. БСП е много добра в това, така че сигурен съм, че оттам ще дойдат някакви атаки. Те имат стогодишна традиция в това да оплюват хората и да ги вкарват в някакви изключително тежки интриги, за които в повечето случаи не са виновни. Аз специално не очаквам от БСП лични атаки срещу мен по простата причина, че аз също имам какво да кажа, ако те случайно кажат срещу мен.

Какво може да им кажете?

Не, нека да не влизаме в такава дискусия. Нека да видим как ще върви. Подготвили сме се психически, че ни чака тежка компроматна война и в общи линии знаем откъде ще дойде.

Ще кажете, каквото знаете, когато му дойде времето ли?

Да. Както казва царят “при благовремие”.

петък, 22 май 2009

Коментари:

ВАШИТЕ МНЕНИЯ:

  1. :))) 25 май 2009

    Г-н Дуков да каже какви политически умения има: юридически, икономически, политологически и т.н. Това, че си ново лице, нищо, ама нищо не означава и не е атестация за какво умееш.

  2. ''Дуков го познавам лично и отлично! '' 24 май 2009

    Ами чудесно!! Аз НЕ ГО ХАРЕСВАМ, нито идеите му, нито личността му, нито приноса му за България, нито партията ГЕРБ с нейния лидер. Просто защото са неспособни да реализират абсурдната си програма: на всички до един им липсва компетентност, човеколюбие,дипломация,а за лична харизма…на светлинни години…от понятието. Има и други точки,които могат да се споменат, но с една дума - не отговарят на никакви стандарти за политици!

  3. До повече от интригуващо 24 май 2009

    Дуков го познавам лично и отлично! Не се прави на интересен

  4. ''и носител на Нобелова награда не би.... 24 май 2009

    ”и носител на Нобелова награда не би могьл да разбере смисьльт му” КОНЦЕНТРИРАЙ СЕ ВЪРХУ ГРАМАТИКАТА СИ И ВЪОБЩЕ ЧЕТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ПЪТ, така ще ти стане по-ясно какво казва Дуков и за каква кауза работи…

  5. Повече от интригуващо 24 май 2009

    Повече от интругуващо е написал постинг от,който и носител на Нобелова награда не би могьл да разбере смисьльт му…

  6. Новите имена в бьлгарската политика 24 май 2009

    Филип Димитров и Екатерина Михайлова! Синьо лято !

  7. Новата надежда на сините в Бьлгария! 24 май 2009

    Надежда Михайлова!

  8. повече от интригуващо, няма що!! 24 май 2009

    Сега искам да знам коя/кой чалгар ще бъде включен в листите за депутати и защо не се споменава азис в горното писание, нито пък в ‘брилянтните коментари’…иначе доколкото разбрах…депутатът на ГЕРБ…ще спомага за развитие на историческия туризъм: …и така освен със световни наркотрафиканти/трафиканти на хора, в България ще се напълни с още повече бедни хомо ориентирани индивиди, които на основата на европейските закони ще им се плаща от българското социално осигуряване, ще ‘осиновяват българските подхвърляни циганчета и без съмнение ще допринесат за още по-позитивен имидж на страната

  9. педи 24 май 2009

    Хайде наштееее!
    Да напълним парламента!
    Нов морал-ляв педал!

  10. СИНЯТА ЛАВИНА 24 май 2009

    Александър Йорданов-новата надежда на Бьлгария!

  11. „Синята коалиция“:имаме да уредим двадесет и пет души с места в листите, от там нататък вие се намествайте 24 май 2009

    Красен Кралев, зам.-председател на „Новото време“: НДСВ ни освободи либералната ниша

    22.05.2009 20:16

    - “Лидер” с „Новото време“?! Как се стигна до това партньорство, след като през повечето време водихте разговори за коалиция със СДС и ДСБ?
    - Със СДС разговаряме от една година. С ДСБ и СДС от три месеца. Имахме разговори и с движение „Напред“, от което в последствие се отдели ЛИДЕР. Това са десните формации, които стоят най близко до идеите на Новото време. Нашето убеждение е, че България има нужда от широк десен проект, който да бъде алтернатива на лявата политика.. За съжаление със „Синята коалиция“ такива разговори не се водеха. Там нещата бяха сведени до много простичък казус – имаме да уредим двадесет и пет души с места в листите, от там нататък вие се намествайте. Това не е сериозно. Нашето становище бе, че трябва да съберем най-добрия отбор и да го разпределим по начин за постигане на най-добър резултат, а не да уреждаме този или онзи с място в листите. С кой да правим модерна политика – с Александър Йорданов ли? Та той, ако можеше нещо да направи досега, да го е направил.До последно имахме надежди, че нещо в мисленето на Иван Костов може да се промени, но се оказа, че капанът, в който СДС бе поставен, е непреодолим за тяхното мислене.

    - Какво стана на разговорите с движение „Напред“?
    - Въпреки пълните симпатии, които има между ВМРО, „Гергьовден“ и нас, разговорите бяха трудни по същата причина. Ние сме градска, модерна партия. Трудно може да приемем, че някакви земеделци могат да водят листа в крайморски район, в който имат 126 гласа. Всяка една партия има претенции за електорална тежест, която трябва да бъде доказана. И в двата случая ние бяхме премани като допълнение към вече подписано споразумение. Единствените, които ни предложиха разговоr за пълноправно партньорство бяха колегите от “Лидер”. Установихме, че те подкрепят каузите, за които ние сме се борили в предното Народно събрание. Имаме много сходства и в управленските програми и бързо се разбрахме по основните политически приоритети. Разбира се, това е предизвикателство за нас – на изборите трябва да докажем, че имаме тази електорална тежест, за която сме претендирали и заради която не можахме да стигнем до консенсус с другите партии.

    - Каква е електоралната тежест на „Новото време“?
    - “Лидер” са с много сериозна електорална основа - имат голямо твърдо ядро – близо 70 хиляди души, и малка периферия в размер на двадесетина хиляди души, защото са млада партия и разполагат с нови, не толкова публични лица.. При нас е обратно - имаме ядро от 5000 души, но можем да мобилизираме една периферия от над 50 000, както се случи на последните местни избори. Кошлуков в момента е с рейтинг, който му отрежда място в топ 10 на българските политици. Простата задачка е да обърнем този рейтинг в гласове.

    - Двете партии сте като противоположности, които се привличат?
    - Убеден съм, че можем да направим интересен тандем с “Лидер”, защото се допълваме. Промените в предизборното законодателството обаче ни поставиха във форсмажор до последно. Много трудно се изгражда работещ екип за кратко време. Дефакто работим заедно от една седмица, а до изборите има две седмици и половина. Успешна кампания се прави, ако работим минимум от година предварително.

    - Какво тогава ще направите през това кратко време?
    - Задачата ни е да убедим хората, че ние сме алтернативата и можем да претворим техните желания за промяна в следващия парламент, да ни повярват. Оттам нататък ще си подберем такива партньори, с които сме убедени, че промяна може да бъде извършена. Ще водим толерантна и екологична кампания. Да, имаме много билбордове, но нямаме плакати и няма да разлепваме, за да не замърсяваме града. Това не е популизъм, просто няма смисъл да цапаме нашия дом.

    - Имате ли шанс за повече от един един евродепутат?
    - Реалисти сме. Предполагаме, че ще вкараме точно един. Емил Кошлуков е човек с изключително силно присъствие – един от най-добрите български политици. Структурите, с който “Лидер” разполага, пък предполагат едно много сериозно базово начало, върху което може да се работи.

    - Към коя фракция в Европейския парламент ще се присъедини той?
    - И двете партии сме либерални, по това имаме консенсус. За „Новото време“ това се знае, а “Лидер” в името си съдържа думата либерализъм. Либерализмът в България е в криза - НДСВ и ДПС категорично доказаха, че не могат да надмогнат олевяването си. Трябва да има нов играч в това пространство. Либерализмът е най-модерната дясна политическа платформа.

    - Очаквате ли прегрупиране за парламентарния вот след евроизборите?
    - Законът дава такава възможност, но това е част от капана, който управляващите наложиха на опозицията – тази възможност е предпоставка за създаване на интриги и вклиняване на недоверие между партньорите в коалициите. Четох в някакъв сайт, че „Новото време“ планирало да напусне коалицията с “Лидер” след изборите, в което няма нищо вярно. Ние търсим дългосрочно партньорство и ще имаме обща парламентарна група.

    - Колко депутати очаквате да наброява тя?
    - Можем да постигнем между 13 и 15 души. Ако всичко мине успешно на евровота, кампанията ни след това ще е доста по-спокойна и с по-голямо самочувствие. Голяма част от хората, които ни симпатизират, но се съмняват че ще минем 4 % бариера, ще бъдат допълнително мотивирани да гласуват за нас.

    - А ако не успеете на евровота имате ли план „Б“ за парламентарната предизборна кампания?
    - План „Б“ е да успеем на евровота. Нямаме план за неуспех, категорично.

    - Бихте ли се ангажирали с прогноза за гласуването във Варна и на двата избора?
    - Прогнози трудно бих могъл да дам, защото Варна е много особен район. За мое голямо съжаление градът е един от символите на корупция в изборния процес чрез купуването на гласове. Аз си мисля, че евроизборите ще бъдат много важни, защото всички наблюдатели от ЕС ще се интересуват дали има воля за промяна в политическата ни култура – дали ще се преборим с тази порочна практика. Тези хора няма да допуснат да се гаврим с европейските ценности. Ние трябва да покажем, че имаме воля за промяна и всички тези, които купуват гласове и се знае че купуват, трябва да бъдат безкомпромисно преследвани. Всички знаят как се купуват гласове, всички знаят кои ги купуват, всички знаят кои ги продават. За две седмици това може да бъде приключено. Хората от ЕС знаят, че можем да го приключим, но не искаме. Очевидно само с предизборни послания няма да стане. Тези, които купуват гласове, влизат в политиката, за да крадат – от здравните фондове, от пенсионните фондове, от обществените поръчки, от вашия джоб. Хайде да приключим с тях веднъж за винаги.

  12. Чарли 24 май 2009

    Четете бе, червени тъпанари:

    Пламен Юруков не е лидер на СДС още от 4 ноември 2008 г. Това установи Върховният административен съд (ВАС) при разглеждането на жалба, за внасянето на която именно Юруков беше дал пълномощно на бившия главен секретар на СДС Пламен Радонов.

    Съдът се позовава на устава на СДС, според който с насрочването на избор за председател на партията, мандатът и съответно пълномощията на досегашния лидер прекратяват. ВАС констатира още, че всички документи, подадени и подписани от избрания за лидер Мартин Димитров и Любов Панайотова са законосъобразни и редовни.

    Днес ВАС отхвърли като незаконосъобразна жалбата на Радонов, срещу решението на Централната избирателна комисия, която назначи представител на СДС и ОДС в районната комисия в Благоевград. Той се позоваваше на факта, че избраният за лидер на СДС в края на миналата година Мартин Димитров все още не е вписан от Софийския градски съд като председател на партията.

    Според съдиите обаче мандатът на Юруков като председател на СДС е прекратен още на 4 ноември 2008 г., с насрочването на нов избор. В отсъствието на регистриран от съда нов председател съдът е приел, че пълномощията му се упражняват от легитимно вписаните му заместници.
    Адвокатът на СДС Димо Гяуров заяви, че с това решение всякакви драми приключват. По думите му съдът казва, че законни представители на СДС са вписаната от съда като зам.-председател още по времето на Юруков Любов Панайотова и избраният от вътрешните избори Мартин Димитров. Гяуров посочи, че ВАС се е позовал и на решение на партията от 4 май 2009 г., когато Панайотова и Димитров са избрани за представляващи СДС.

  13. Има ли пилот в синия самолет? 24 май 2009

    Има ли пилот в синия самолет?!

  14. избирател 24 май 2009

    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=139498

  15. :) 24 май 2009

    ДОБРО УТРО НА ВСИЧКИ!

    Тази нощ Доган отново Презареди СерГей.

    http://www.youtube.com/watch?v=RSQPn8rcIWs&feature=channel_page

    ;)

  16. Гeнepaл Koбaлт 23 май 2009

    Baлepия, чecтит poждeн дeн, мa! OcтapE и ти …

  17. а 23 май 2009

    Чарли той си е мъж ,ама ти май не си .тъпо парче занимаващо ни с Шекспир .Още ли има такива дето вярват ,че не е имало Шекспир

  18. Анонимен 23 май 2009

    сините остават без водачите на листите си за изброите, твърдят от Новинар. След областния шеф на СДС-София Чанко Дучев, който се отказа и от водаческото си място в район 26 МИР, това направил и Хасан Хаджиев. Той заемаше второ място в кандидат-листата в Смолян, където начело е човек на Костов.

    Сините коментират, че ще има и други напуснали общите листи. Сред тях бил и Румен Христов, който бе основният претендент на Мартин Димитров за лидер на СДС. Очаква се да напусне и шефът на столичния СДС Борислав Бориславов. Според главния секретар на партията Иван Сотиров това обаче са слухове.

    Това, което искаме да ви попитаме днес е има ли пилот в “синия самолет”? Тотален ли е разнобоят в партията или излезлите на яве проблеми преди изборите са плод на шантаж от страна на политически опоненти? В състояние ли са сините да запазят доверието на своите избиратели или напълно се дискредитираха?

  19. ИДЙЩ 23 май 2009

    Вие парцала за бърсане на обществени клозети от снимката с Шекспир ли ще сравнявате, бе!?

  20. ;) 23 май 2009

    серГЕЙ няма да остане сам :)))))))))))
    сега остава и другия му двоен колега /ватмана Евг. Минчев/ да се кандидатира.
    :))))))))))

  21. Kaзанова 23 май 2009

    Deal!

  22. Чарли 23 май 2009

    В някои от сонетите си Шекспир се обръща към себе си и от това произлизат някои заблуди за сексуалната му ориентация. Но по този начин, според мен де, това доказва, че великият бард е мъж и нищо повече. Една загадка за личността Шекспир по-малко.

  23. Каза нова 23 май 2009

    Не разбра посланието ми мили Чарли:(( Хомофобията е средновековно поведение. Макар и щастливо хетеросексуален, аз не мразя инакоориентираните - 2009 г. сме все пак! А за протокола сонет 20 - Лицето на жена, но гордо, живо

    от вещата природа имаш ти,

    и женствено сърце, но не фалшиво,

    жена-момче с божествени черти.

    Очите ти са без тъга лукава,

    сияещи от меки светлини,

    с мъжествен поглед, който покорява

    сърцата на мъже и на жени.

    Жена от тебе беше сътворила

    природата, но влюбена, уви,

    в творбата си, от мен те взе насила

    и женските сърца ощастливи.

    Да бъде тъй! Но ти обичай мен,

    а тях измъчвай само в твоя плен.

  24. мейс 23 май 2009

    “фантазия или съдба е любовта? безсмъртна като истина е - непорочна, бяла. не се прекършва, щом короната на младостта, отрони се от стъбълцето на живота прецъфтяла. на камениста почва ще вирее, където не расте трева и лъх надежда не пронизва безнаджедната тъма”.. още един превод на един от най-известните сонети на барда)
    и аман от педали, които виждат във всяко дело, намерение или всеки човек, педалски наклонности.

  25. Чарли 23 май 2009

    Казанова, ето няколко сонета на великия бард, но освен многото човещина в тях, ще бъде много интересно да посочиш, къде става дума за хомосексуализъм.

    Бог Купидон почивал в сън дълбок.
    Видели нимфи този рядък случай
    и факела на дремещеия бог
    те потопили в пенестия ручей.
    Потокът заклокочил с ясен звук.
    Разплискал се, нагрял се до кипение…
    И болните сега се стичат тук
    от ручея да търсят изцеление.
    Но Купидон, от погледа си той
    доби искра за факела си смолест
    и върху мен опита тоя зной…
    И страдам аз сега от тежка болест.

    Но ручей мен не ще ме излечи
    от този ад във твоите очи.

    ***

    Tи сляпа си, любов, слепиш и нас.
    Не виждам туй, което виждам ясно.
    Не знам, не различавам вече аз
    кое е грозно и кое прекрасно.
    Окото може да се заблуди.
    То – кораб следва другите в морето.
    Но ти закотвяш в гибени води
    с неистини и със лъжи сърцето.
    Защо аз сметнах за отделен двор
    това, което е всеобща нива?
    Но как отрича всичко моят взор
    и във лъжите истини открива.

    Любов, ти в мрак превърна светлината
    и като чума ме обзе лъжата.

    ***

    Душата ти таи едно признание.
    Кажи и кой съм аз – тя няма слух.
    Аз имам странно прозвище: “желание”,
    приют ми е желаещият дух.
    И ти, така с желания богата,
    вземи и мен със другите ведно.
    За щедрите богатства на сърцата
    не значи нищо този знак “едно” .
    И нищо във безбройната редица,
    за теб един, единствен, аз почти
    приемам да остана единица,
    но стига ти, да ме обикнеш ти.

    Влюби се първо в моето название,
    а после в мене. Аз съм цял Желание.

    ***

    Един болнав недъг е любовта.
    Със остра жажда ден и нощ томи ме.
    Недъгава, обича болестта
    и в нея туй, което най боли ме.
    Тя своя лекар – разума гневи:
    въобще не се поддава на лечение!
    Но вече тоя лекар заяви,
    че е изгубил всякакво търпение.
    И ето ме неизлечим болник.
    Какво е мир, душата ми не знае.
    А мисълта отскача всеки миг,
    пилее се без разум и блуждае.

    Безумен взех нощта за светъл зрак,
    а ти си ад: непроницаем мрак.

    ***

    Че тя е твоя, не скърбя, нали
    така я чувствам близка и любима.
    Че ти си неин; ей това боли;
    и тази болка е непоносима.
    Но аз пред мен ви оправдах почти:
    обичаш я, защото ми е мила.
    Заради мене си и скъп и ти:
    тя част от мен във тебе е открила.
    Изгубя ли макар един от вас,
    понасям тежка загуба двукратно.
    Ти имаш нея, тебе – тя, а аз
    за двама ви умирам безвъзвратно.

    Но аз нали във теб съм въплотен?
    И, значи, тя обича само мен!

    ***

    Ти свириш.Моя музика си ти.
    Под пръстите , акорди нежни взели,
    дървото с топъл, с плътен тон трепти
    и очароват сложните му трели.
    На струните отдава твойта длан,
    а не на мене ласките желани.
    Ревнувам аз клавишите, без свян
    целуващи изящните ти длани.
    Клавиш да бъда често съм желал.
    Под пръстите ти, дълги и изкусни,
    и този къс дърво не би звучал
    така щастливо, както тези устни.

    Блажен клавиш!Отдай сега без свян
    на мен устата, нему свойта длан.

    ***

    Зова смъртта. На този свят съм сит:
    достойнства – родено лицемерие,
    нищожества, придаващи си вид,
    и гаврата с човешкото доверие,
    и с чест удостоени подлеци,
    и с девственост търгуваща нечестност,
    и силата в ръцете на скопци,
    и съвършенство в мрак и неизвестност,
    и с вид на вещ, на сведущ глупоста,
    и в глупост обвинена прямотата,
    и творчеството с вързана уста,
    и истината в служба на лъжата.

    Отдавна бих напуснал тази кал,
    но, друже мой, за тебе ми е жал.

    ***

    Воюват в мене поглед и сърце.
    За тебе те започнаха войната.
    Очите искат твоето лице,
    сърцето иска свойта част в делбата.
    Кълне се то, че твоите черти
    живеят в него тайно и незримо.
    Но моите очи твърдят, че ти
    си тяхно отражение любимо.
    Тогава спорът се отнася в съд
    и мислите, изслушвайки страните,
    решават мъдро тъй: да помирят
    завинаги сърцето и очите.

    Очите взимат твоето лице,
    сърцето – твойто любещо сърце.

    ***

    Когато ме откарат под арест,
    от който няма как да се отсроча,
    ще имаш този стих за скръбна вест
    и той ще е надгробната ми плоча.
    Ще видиш в него туй, което бях-
    на теб каквото беше посветено.
    Земята нека вземе моя прах,
    ти имаш по-добрата част от мене.
    Трупа ми само ще загубиш ти.
    Това което беше в мен утайка,
    което може с нож да похити
    по пътя всяка скитническа шайка.

    Ще вземе моя труп пръста корава,
    но моето сърце на теб остава.

    ***

    Не, по звездите не гадая аз.
    Не бих могъл да кажа нито дума
    какво ни носи следващия час,
    война ли, глад ли, суша или чума.
    Минутите не зная в своя ход
    как с мълнии сменят ветровете.
    И не чета по вечерния свод
    каква съдба се пада на царете.
    Но аз по тия две очи чета,
    по тия две звезди, че ще оставиш
    без истина и красота света,
    ако зърно за посева забравиш.

    И истината ще лежи в земята
    за вечни времена до красотата.

    * * *

    Не, моят поглед не е влюбен в теб.
    Той твоите пороци вижда ясно.
    Сърцето, чийто порив е нелеп,
    да люби твойте грешки е съгласно.
    Гласът ти не ласкае моя слух
    и ласките ръката ми не чувства.
    С петте си сетива оставам глух
    за празника на всички чувства.
    Но и петте ми бедни сетива
    напразно се опитват от отдавна
    да убедят сърцето ми в това:
    че в твойто робство гибелта е явна.

    Една утеха имам в тоя свят:
    ти мой си грях и ти си моят ад.

    * * *

    Когато се кълнеш с престорен глас,
    че ти си само вярност, лъжеш пак.
    Но въпреки това ти вярвам аз,
    за да ме взимаш за незрял хлапак.
    Лаская се, че ти изглеждам млад,
    и пак ти вярвам аз, макар да знам,
    че мойта младост е обрулен цвят,
    и лъжеш ти, и аз се лъжа сам.
    Не ще признаеш своите лъжи,
    а аз пък мойто мнимо лековерие.
    О, любовта е цяло лицемерие
    и възръстта безкрайно и тежи.

    Лъжите в теб са с цел, във мен – неволни,
    но двамата еднакво сме доволни.

    * * *

    За злите ми дела не ме хули.
    Хули за туй виновната богиня –
    съдбата ми, която повели
    до днес да се прехранвам с милостиня.
    Беляза ме позорният печат.
    Като мазач и аз съм съм цял във тия
    петна на моя долен занаят,
    о, помогни ми ти да ги измия.
    Настойки от целебни семена
    от тебе ще приема без роптание,
    горчилките ти – без горчивина,
    лекуващата болка – без страдание.

    Ти само можеш да ме облекчиш:
    достатъчно е да ме съжалиш.

    * * *

    Стъклото старостта ще ни покаже,
    часовникът – отлитащия час.
    Но някой ред от нас ще ни разкаже
    неща, мечтани от самите нас.
    По бръчките в това стъкло правдиво
    пресмятаме изминатия път.
    А в старият часовник търпеливо
    минутите към вечността текат.
    Вложете в някой лист това, което
    едва ли паметта ще съхрани.
    Със този плод, от къснат от сърцето,
    ви чака среща някога – след дни.

    Как тоя лист, попаднал ни наслуки,
    за нас е често пълен със поуки!

    * * *

    Безмълвната ми муза няма глас.
    А ето други, не така свенливи,
    те съчиняват химни час по час,
    хвалебствуват с пера велеречиви.
    Аз нямам думи, аз съм много тих.
    И като някой псалт малограмотен,
    повтарям все “амин” след всеки стих,
    блестящо и грижливо изработен.
    Аз казвам само: ‘вярно”, “да”, “така”.
    Езикът друго няма да измисли!
    Не мога нищо да те нарека,
    но колко нежност крият мойте мисли.

    Намирай в други вещият творец,
    но в мен цени безмълвния певец.

    * * *

    О, моя музо, стиснала уста!
    Какво ще кажеш в свое оправадание?
    Защо отвергваш тази красота,
    която ти създаде обаяние?
    Кажи, какво ще отговориш ти?
    Ще ми отвърнеш пак за утешение,
    че истината багри не търпи,
    а хубостта сама е украшение.
    И затова ли ти мълчиш! Възпей
    това лице, спаси го от забарва!
    И нека грее неговата слава
    като покрит със злато мавзолей.

    Предай го ти на бъдещият свят,
    Какъвто е сега: щастлив и млад!

    * * *

    Къде си, музо, ти? Защо мълчиш?
    Дали забрави кой те вдъхновява
    или нищожни песнички твориш
    и унищожаваш светлата си слава?
    Пей, музо моя, но за този дух,
    от който чакаш своето признание
    и който е изострил твоя слух
    и в песните ти вложил съдържание.
    Виж само туй лице, черти, очи
    и зърнеш ли следа от разрушение,
    ти времето в грабеж разобличи
    и заклейми това му покушение.

    Преди смъртта да го отнеме, ти
    лицето му във стих обезсмърти.

    * * *

    Като артист, обзет от силен смут,
    чиято памет е изневерила,
    и като някой свирепеещ луд,
    изнемощяващ в пристипи на сила,
    така мълча и аз и тъй съм тих,
    защото стигнах до такава крайност,
    че себе си аз сам изнемощих
    със силата на свойта всеотдайност.
    Но моят стих звучи със моя зов
    и с моя глас безмълвната ми книга
    ламти отплата, моли за любов
    и от езика повече постига.

    Чуй обичта ми ти и се учи
    да слушаш моя тъжен глас с очи.

    * * *
    Желание - това е мойто име!
    Ти много си желала , пожелай,
    и мен – едно желание, вземи ме,
    в желанията място ми отдай!
    О, ти, чиято воля е безбрежна,
    нима не ще да ми дадеш приют?
    Към чуждите желания си нежна,
    а само аз от теб не бивам чут.
    Но както в тия пълни окени
    приют намира онзи скитник дъжд,
    сред другите неща така желани,
    ти приюти и мен, поне веднъж.

    Не ме заставяй твърде да те моля,
    а дай простор на страшната си воля.

    * * *
    P.S. Преводът е на Владимир Свинтила.

    P.P.S. На изборите ще гласувам за Синята коалиция.

  26. Казанова 23 май 2009

    Браво Чарли - дай си бележника. Но те поздравявам за цивилизованото ти отношение към Дим Дуков. Все пак си разбрал какво искам да кажа.

  27. Чарли 23 май 2009

    Хич не ме е еня, дали Дуков е педал! Според мен господин Дуков е свестен човек.

  28. Чарли 23 май 2009

    Казанова, ако твърдиш, че Шекспир е гей, много се лъжеш! Не е известно кой е бил Шекспир, кога е роден, от къде е, дори и не се знае, дали великият драматург е бил мъж или жена. Има само преположения за тази велика личност, а ти на бърза ръка го определи като педал. Ако прочетеш сонетите на Шекспир, но тези преведени от Свинтила, а не сакатия превод на Валери Петров, там може би се подразбира, че Шекспир е мъж и не е хомосексуалист.

  29. Кристиян 23 май 2009

    Бате Бойко уж го раздава като мъжкарче,кой пиар му пошепна на ухото да пълни листите с педераси.Леле,леле,да се чуди и мае човек,коя бюлетина да хване и каква болест ще лепне.

  30. хахаха 22 май 2009

    Е и този помияр като влези в Герб там вече ще цъфтят и връзват…падение и до този ли опряха

  31. До ВИКТОР 22 май 2009

    Другарю, така и не известихте кой сте. Не отрекохте твърденията, че сте бил офицер и сте членувал в БКП, както и че сте в БАН благодарение на агента на ДС Иван Юхновски. В този форум, в който пишат предимно умствено болни (не са душевно болни, защото личи, че нямат души - сатанисти), има някакъв, който настоява, че е пор. Бих Ви нарекъл така - миризливо животно с три букви. Няма да го направя, защото това би било обида за гризачите. Бог да ни пази от комунисти и ченгета!

  32. Анонимен 22 май 2009

    да поморийски така е , целта на масоните е тъкмо такава

  33. Поморийски 22 май 2009

    Такава е командата от Брюксел - колкото може повече педали, инородци, иноверци, сбърканяци, откачалки, леки жени. Ншите партии изпълняват, защото ги ръководят сер гейчета.

  34. Анонимен 22 май 2009

    казанова ,влиза ли ти

  35. a 22 май 2009

    kazasow ,wliza li ti

  36. бай фейзи 22 май 2009

    ох на батя…

  37. Kaзанова 22 май 2009

    Срам ме е като чета импотентните ви коментари! Никога ли не гледате пиеси на Шекспир, не слушате музиката на Елтън Джон, не ползватапарфюмите и дрехите на стотина гей модни гурота? Балкански простаци със сексуални проблеми - такива и ще си останете.

  38. Анонимен 22 май 2009

    и тоя отрепкин ли е в листите на ББ - с баба мозер и дедо костов ще са страшна комбина. животни

  39. СДС пък издига... 22 май 2009

    СДС пък издига Стефан Тафров, международно признат педал. Мале, мале, трябва да се емигрира. Ще пиша до американската посланичка. На нея вече и писаха пребити, защо да не и пишат и нормални. В тази страна на власт идват побойниците и обратните, за нормалните става страшно

  40. с ново лице и нов морал 22 май 2009

    братя загубихме един от нас. Педе.

  41. Оганизатор 22 май 2009

    Педеругите да си направят партия “Ляв Педал” с председател серГей

  42. фак 22 май 2009

    Като знам как бОЙко мрази педалите се учудвам на тоя папур в листите му ,явно друг му пише листите на Бойко - лошо

  43. Анонимен 22 май 2009

    boje boje

  44. Ейййй 22 май 2009

    Дудуков, какъв ти е новия морал? Да пропагандираш хомосексуализма ли?

  45. Влиза му политиката 22 май 2009

    С ново лице,нов морал и нов педал!!!!

  46. избороНаблюдател 22 май 2009

    Не харесахте Царя,
    Сега ще гласувате за Пожарникаря,
    После за Воденичаря,
    И накрая… за Пъдаря.

  47. Амбреаж 22 май 2009

    След като Сер-гей стана премиер, защо пък Дим Дуков да не стане депутат, колко му е?

  48. Ляв 22 май 2009

    Влиза в политиката като ново лице със стар разпран задник…

  49. АКО МОЖЕ 22 май 2009

    ТОЯ ДА НИ СВЕТНЕ ЗА ИНТИМНИЯ ПР АГЕНТ НА СЕР ГЕЙ

Публикуване на коментар

комунистически терор

Оналйн изданието на единственото предаване което разкрива истината за продължаващия и до днес комунистически терор.


http://tinyurl.com/q5cc5e7

х

х
т

Последователи

Muslim Prayer Time

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP